Počet položek: 0 0,00 Kč

Japonská katana Tatsuta

Japonská ručně kovaná katana, damašek - ocel AISI 1045

kliknutím zvětšíte
Katana Tatsuta
Katana TatsutaKatana TatsutaKatana Tatsuta damašek
ks
Kód:K-457
Výrobce:Kawashima
Cena s DPH : 3 500,00 Kč
DPH:21 %
Dostupnost:na dotaz

Katana Tatsuta

Ručně kovaná katana TATSUTA z karbonové damaškové oceli AISI 1045 od firmy Kawashima. Imitace hamonu, tato katana je dodávána spolu s černým plátěným vakem, lze ji rozkládat..

Kovaný japonský meč TATSUTA s leštěnou imitací kalení (hamonu) a žlábkem Bo-Hi. Ostrý (broušený) samurajský meč katana Tatsuta najde své uplatnění jako dekorace, ale i k aktivnímu nácviku bojového umění. Katana není zcela vhodná k sekání tvrdších matreriálů. Ocel není parciálně zakalena (hamon je pouze leštěný) a proto má nízký stupeň tvrdosti. Sekání tvrdých materiálů by zanechalo stopy na ostří meče. Atraktivní a ostrá čepel, černá lesklá zdobená saya plus tsuka (rukojeť), která je potažena pravou rejnočí kůží, to vše dělá tuto katanu velmi zajímavou a žádanou. Katana je uložena v černém plátěném vaku a papírové krabici. Ostří katany zdobí leštěná imitace kalicí linky hamonu. Schraňujte katanu mimo dosah dětí ! Jakákoliv manipulace se samurajským mečem je na vaší vlastní odpovědnost. Nezapomeňte, že máte ve svých rukou smrtelnou zbraň !

.Katana je druh samurajského meče jehož vznik se datuje kolem 15. století našeho letopočtu. Katana má zakřivené ostří, stejně tak jako šavle. Rukojeť (tsuka) s oválným průřezem a záštitu (tsuba) s vyobrazením orientálních symbolů. Délka ostří katany začíná od cca 30 cm. Samuraj nosil katanu zastrčenou za opaskem kaku-obi ostřím nahoru společně s krátkým mečem Wakizashi, tak aby mohl přímo z pochvy reagovat na náhlý útokt nepřítele. Dvojice mečů katana a wakizashi se nazývala daišó a byla symbolem třídy samurajů. Souprava dvou mečů daišó se stala pro samuraje standardní výzbrojí. Dlouhá katana byla používána pro boj v otevřených prostorách, zatímco krátké wakizashi nebo tantó bylo používáno pro boj ve stísněných prostorách, nebo k rituální sebevraždě tzv. seppuce.

Kovaná čepel z překládané (damaškové) oceli AISI 1045 velmi vysoké kvality. Tradičně kovaná ručně vypalovaná uhlíková ocel je 10 krát přeložena tak, aby vzniklo v součtu 1024 vrstev. Vyšší množství vrstev poskytuje více jedinečných a mystických liniových vzorů, které definují a zobrazují řemeslné zkušenosti a znalosti tradiční metalurgie předávané z generace na generaci.

Žlábek Bo-Hi přináší odlehčení katany a je odpovědný za působivý zvuk již při lehkém švihu katanou, nebo wakizashi. Tento zvuk se v japonštině nazývá „Tachi-Kaze“ (zvuk větru meče). To, jak hlasitý zvuk uslyšíte, bude záležet na rychlosti a správné technice seku. Meče se žlábkem Bo-Hi jsou často využívány studenty bojových umění, proto že ihned vědí, které jejich seky byly dobré a které je třeba ještě vylepšit. Tato drážka je často nazývána „krevní drážka“, i když její účel nemá nic společného s krví. V kombinaci se správným zužováním drážky, může být čepel lehčí o 20 až 30 % než čepel bez drážky, aniž by došlo k výrazné ztrátě pevnosti a stability. Drážka se obvykle zužuje společně se zužující čepelí. Výroba čepeli se žlábkem Bo-Hi je o něco jednodušší, než klasické plné ostří. Meč bez žlábku má vyšší pevnost a odolnost proti poškození. Ty nejkvalitnější meče jsou většinou bez tohoto žlábku.

Meče nejvyšší kvality jsou vetšinou bez žlábku
Více zde: https://pmczech.webnode.cz/products/katana-na-prani/
Žlábek na čepeli s sebou přináší odlehčení, atraktivní zvuk již při slabém švihu a navíc výroba čepele se žlábkem je méně náročná a tak meč může mít atraktivnější cenu. Naopak meč bez žlábku je celkově pevnější, odolnější a pro některé i pěknější. Meče nejvyšší kvality jsou vetšinou bez žlábku.
Více zde: https://pmczech.webnode.cz/products/katana-na-prani/
Žlábek na čepeli s sebou přináší odlehčení, atraktivní zvuk již při slabém švihu a navíc výroba čepele se žlábkem je méně náročná a tak meč může mít atraktivnější cenu. Naopak meč bez žlábku je celkově pevnější, odolnější a pro některé i pěknější. Meče nejvyšší kvality jsou vetšinou bez žlábku.
Více zde: https://pmczech.webnode.cz/products/katana-na-prani/
Žlábek na čepeli s sebou přináší odlehčení, atraktivní zvuk již při slabém švihu a navíc výroba čepele se žlábkem je méně náročná a tak meč může mít atraktivnější cenu. Naopak meč bez žlábku je celkově pevnější, odolnější a pro některé i pěknější. Meče nejvyšší kvality jsou vetšinou bez žlábku.
Více zde: https://pmczech.webnode.cz/products/katana-na-prani/
Žlábek na čepeli s sebou přináší odlehčení, atraktivní zvuk již při slabém švihu a navíc výroba čepele se žlábkem je méně náročná a tak meč může mít atraktivnější cenu. Naopak meč bez žlábku je celkově pevnější, odolnější a pro některé i pěknější. Meče nejvyšší kvality jsou vetšinou bez žlábku.
Více zde: https://pmczech.webnode.cz/products/katana-na-prani/

.

.

TECHNICKÝ POPIS:

celková délka katany včetně saya: 105,5 cm

celková délka katany bez saya: 102,5 cm

délka ostří včetně habaki (2,8 cm): 73 cm

typ ostří: Shinogi Zukuri se žlábkem BO-HI ostrá

síla ostří u habaki: 0,7 cm

délka hrotu (kissaki): 4,5 cm

tsuba: odlévaná s motivem trojlístku

váha katany bez saya: 1000 g

materiál čepele:AISI 1045 Hi-carbon folded steel, tvrdost ostří (Hasaki) 45 HRC

materiál habaki: mosaz

hamon: leštěná imitace

tsuka: (rukojeť) dřevěné jádro s vloženou pravou kůží z rejnoka (Samegawa) oplet ITO černé barvy. Čepel katany je zajištěna dvěma bambusovými kolíy (mekugi). Čepel od rukojeti můžete odmontovat vytažením těchto kolíků. Na obou stranách Tsuky je menuki (ornament).

saya: (plášť - obal) vyroben z tvrdého dřeva, černé lesklé provedení zdobené zlatými prvky. Kvalitní hedvábný oplet Sage-O je vázán kolem Kurigaty

 

 

Záruka na samurajské meče - příklady nesprávného užití

 

Obecně se jedná o všechny činnosti vyjma tradičních technik zkoušky seku, při kterých se seká do speciálních rohoží.

 

.

 

Sekání větví, stromů a keřů: pro tuto činnost lidé vyvinuly jiné nástroje, jako jsou sekery nebo mačety

 

Sekání, nebo šermování s jiným mečem: dochází k destruktivnímu poničení ostří samurajského meče - samurajové se vyhýbali jakémukoliv přímému kontaktu s nepřítelem, aby nedošlo k poškození ostří. Oprava byla dlouhá a nákladná

 

Nikdy nenoste ostrý samurajský meč s odhalenou čepelí na veřejnosti: Meč mějte vždy zasunutý v Saya (pochva). V Německu a jiných zemích EU je toto dokonce povinnost předepsaná zákonem o zbraních

 

Nikdy nezasunujte znečištěnou čepel do Saya: Pokud provádíte sekové zkoušky na ovoci, okamžitě po sekání čepel očistěte a nakonzervujte, jinak Vám čepel bude rezivět o oxidovat

 

Nikdy nenechávejte meč ležet na vlhkém místě, jako je veranda, kůlna, sklep nebo zimní zahrada: Takovéto zacházení si tato tradiční zbraň rozhodně nezaslouží. Vždy po použití čepel očistěte, potřete olejem a uložte meč na suché místo.

 

 

Potřebujete poradit ? Japonská katana Tatsuta Kawashima

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací




Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace